Виконавці Великого терору
4 квітня 19:30

Хто зіграв основну роль у здійсненні каральних акцій під час «Великого терору»? У більшості випадків їх діяльність інтерпретується або як «виконавці», або «кати». В якій формі здійснювалося їх співучасть в репресіях?
Будемо обговорювати 4 квітня о 19:30 з Романом Подкуром.

Спікер — Роман Подкур, старший науковий співробітник відділу історії державного терору радянської доби Інституту історії України, відповідальний секретар науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією».

Реєстрація.

Масові операції у 1937–1938 рр., за задумом Й. Сталіна, мали завершити двадцятилітню боротьбу з «соціально-ворожими елементами» та потенційною «п’ятою колоною» у СРСР.

Більшовицькі лідери не змогли чітко окреслити ознаки «ворога», які протягом 1930-х рр. постійно змінювалися внаслідок тактичних політичних та економічних міркувань. Тому до радянських концтаборів направлялися нові соціальні й національні групи населення, частина громадян розстрілювалася.

«Сталінська кадрова революція» мала на меті сформувати в умовах радянської дійсності нову еліту з молодих, освічених, політично й ідеологічно вихованих людей, готових до виконання будь-якого завдання керівництва країни. Розіграні за сценарієм показові «московські» та сотні місцевих судових процесів проти партійно-радянських лідерів мали виховне значення для нових керівників. Це був виразний сигнал для радянської бюрократії та суспільства загалом про їх «перспективи» у разі невиконання вимог вождя.

Приходьте дізнатись більше про ці події на лекції, що відбудеться 4 квітня о 19:30 у KMA Space, за адресою Іллінська, 9 (вхід через прохідну НаУКМА на Волоській, 8/5).

___

Лекція проходить урамках лекторію проекту «Остання Адреса». Це широка громадська ініціатива, що має на меті увічнення пам’яті наших співгромадян, що стали жертвами політичних репресій та державного свавілля в роки тоталітарної Радянської влади. Результатом такої ініціативи має стати поява багатьох тисяч меморіальних знаків, одного зразку, на фасадах будинків, що стали останніми прижиттєвими адресами жертв репресій.

Основоположним принципом цього проекту є «Одне ім’я, одне життя, один знак».